امروز : سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

دوشنبه بازار ۲۵ تا ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ – شماره ۱۷


 در هفته‌ میلادی گذشته بیانیه بانک مرکزی آمریکا و ادامه درگیری‌ها در عراق همراه با انتشار گزارش‌هایی از اوضاع اقتصادی آمریکا، اروپا و چین نوساناتی را در نرخ برابری ارزها و کالاها از جمله طلا موجب گردید.

دوشنبه: بااینکه در اولین روز هفته،رضایتبخش بودن گزارش‌هایی از وضعیت بخش تولیدی آمریکا تاثیر مثبتی بر جو روانی موجود گذاشتاما درنهایت تشدید تنش‌ها و تداوم جنگ داخلی در عراق به عنوان مهمترین عامل در کاهش ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاران، بازارهای سهام روز دوشنبه را از رونق انداخت. به علاوه در حالیکه از یک سو خبرها از چین حاکی از افت ۶٫۷ درصدی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در دومین اقتصاد بزرگ دنیا بود، از سوی دیگر نرخ تورم پایین در اروپا و تصمیم اخیر بانک مرکزی آن (ECB) در اجرای سیاست‌های انبساطی موثرتر، فشار رو به پایینی بر ارزش یورو وارد آورد.

سه شنبه: در شرایطی که به دلیل نزدیک شدن به نشست فدرال رزرو و عدم ثبات در عراق تا حدی احتیاط و محافظه‌کاری فعالان بازار را برانگیخته بودو نگرانی در حال و هوای معامله‌گران روز سه‌شنبه احساس می‌شد، مثبت بودنآمار و ارقام منتشر شده از اوضاع اقتصادی اروپا به بهبود کلیت بازارهای سهام کمک کرد. به علاوه درحالیکه میانگین تورم در آمریکا طی سال ۲۰۱۳ معادل ۱٫۵ درصد بود آمارها نشان داد نرخ مذکور در ماه مه سال جاری به ۲٫۱ درصد رسیده است و درنتیجه چنین گمانه‌زنی را در میان سرمایه‌گذاران تقویت کرد که شاید بانک مرکزی آمریکا به خاطر ترس از تورم و به منظور مقابله با خطرات ناشی از آن سیاست پولی انقباضی خود را زودتر از زمانی که بازارها انتظارش را دارند اجرایی نماید. در این میان احتمال افزایش زودهنگام نرخ بهره آمریکا بر تقاضا برای دلار افزود.

چهارشنبه: سرانجام در روز چهارشنبه انتظارها به پایان رسید و خانم یلن در مقام ریاست بانک مرکزی آمریکا پرده از برنامه بعدی فدرال رزرو در اجرای سیاست‌های پولی و مالی خود برداشت. همانطور که پیش‌بینی می‌شد بنا بر اعلام بانک مزبور روند کاهشی خرید ماهانه اوراق قرضه بر قوت خود باقی ماند و با کاهش ۱۰ میلیارد دلار دیگر، میزان خرید اوراق به ۳۵ میلیارد دلار در ماه رسید. البته آنچه که تاثیر زیادی بر جو روانی این روز گذاشت چیزی نبود جز بی‌پاسخ ماندن یک گمانه‌زنی که بیش از حد فضای موجود را پر کرده بود. بدین صورت که طی روزهای اخیر، رشد تورم و انتشار گزارش‌هایی مثبت از اقتصاد آمریکا چنین انتظاری را برانگیخته بود که فدرال رزرو سیاستی انقباضی نظیر افزایش نرخ بهره را در پیش خواهد گرفت، اما از آنجاکه بانک مذکور در کنفرانس خبری روز چهارشنبه خود اظهار داشت فعلا قصدی برای انجام چنین کاری ندارد، امیدواری و خوش‌بینی سرمایه‌گذاران از ادامه برنامه‌های حمایتی موجب تقویت ریسک‌پذیری گردید و بازارهای سهام را به رونق واداشت. همچنین بانک فوق تاکید کرد فاصله زمانی قابل توجهی بین پایان دور سوم تسهیلات مقداری فدرال رزرو و اولین افزایش نرخ بهره وجود خواهد داشت و البته رشد تورم هم نگران‌کننده نیست؛ شاید به این دلیل که احساس می‌کرد بر مهار تورم بیشتر از مهار رکود تبحر دارد. در نهایت حاصل چنین خبری به افت شاخص دلار انجامید و نرخ برابری یورو به دلار را تنزل داد.

پنج شنبه: سخنان روز چهارشنبه خانم یلن مبنی بر اینکه باوجود بهبود اوضاع و رشد تورم همچنان نیازی به افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو احساس نمی‌شود بر فعالیت سرمایه‌گذاران در روز پنج‌شنبه نیز تاثیر گذاشت و با افزودن بر ریسک‌پذیری معامله‌گران به بازارهای سهام رونق بخشید و از تقاضا برای دلار ‌کاست. به علاوه در حالیکه از یک سو انتشار گزارش‌های مثبتی از وضعیت کار و بخش تولیدی آمریکا به قوت گرفتن حجم معاملات کمک می‌کرد ادامه درگیری‌‌ها در عراق بر نگرانی‌ها می‌افزود.



17-3



17-2





 دوشنبه: در اولین روز هفتهاگرچه ابهام و عدم اطمینان نسبت به وضعیت عراق بر خرید طلا به عنوان کالایی با حاشیه ایمنی بالاتر می‌افزود،بااینحال انتشار گزارش‌های امیدوارکننده‌ای از اقتصاد آمریکا بهای این کالای گرانبها را به کاهش واداشت.

سه شنبه: در عین حال که احتمال افزایش زودهنگام نرخ بهره آمریکا بر تقاضا برای دلار می‌افزود، رشد این ارز و بازارهای سهام همراه با خبر پیشروی نیروهای عراقی در مقابله با شورشیان از خرید طلا به عنوان کالایی با حاشیه ایمنی بالاتر کاست؛ اگرچه آرامش در عراق هنوز برقرار نشده بود.

چهارشنبه: نگرانی‌ها از شدت یافتن درگیری‌ها در عراق و اظهارات اخیر خانم یلن درخصوص عدم افزایش نرخ بهره بهای طلا را قوت بخشید.

پنج شنبه: تشدید تنش‌ها در عراق همراه با افت شاخص دلار در پی اظهارات اخیر رییس فدرال رزرو و همچنین احتمال رشد تورم، بهای طلا را در این روز به بالاترین سطح خود طی دو ماه اخیر رساند. از اتفاقات دیگر این روز افزایش ۳٫۵ درصدی موجودی طلای صندوق SPDR بود.

جمعه: بستن موقعیت‌های خرید و رشد شاخص دلار از بهای طلا کاست. این درحالی بود که تقاضا از سوی بخش خصوصی چین که در سال گذشته نقش زیادی در پیشی گرفتن مصرف طلای کشور چین از هند داشت هنوز در سال جدید قدرت چندانی از خود نشان نداده است.

17-5





17-6



دوشنبه:  تحولات سیاسی در عراق با حمایت از رشد بهای نفت برنت، موجب شد قیمت آن نزدیک به بالاترین سطح خود در نه ماه اخیر باقی بماند. در واقع ترس از گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه و احتمال کاهش عرضه نفت این کشور بیشترین نقش را در صعود قیمت این کالای استراتژیک ایفا نمود. این درحالی بود که گزارش‌های مطلوب اقتصادی از وضعیت آمریکا نیز چشم‌انداز تقاضا برای نفت را مثبت کرد.

سه شنبه: گمانه‌زنی‌ها ازافت موجودی ذخایر نفت آمریکا در هفته گذشته به عنوان نشانه‌ای از افزایش مصرف نفت در اولین اقتصاد بزرگ دنیا بهای این کالا را به رشد وا داشت. در عین حال ادامه تنش‌ها در مناطقی دور از مرکز تولید نفت عراق هم کمی از نگرانی‌ها کاست.

چهارشنبه: تداوم حملات شورشیان در عراق و ترس از گسترش احتمالی جنگ داخلیکه همچنان صادرات نفت آن را تهدید می‌کند قیمت نفت خام را باز هم افزایش داد.

پنج شنبه:   تشدید نگرانی‌‌ها از کاهش عرضه نفت عراق، بهای نفت خام برنت را به بالاترین سطح خود در ده ماه اخیر رساند. باتوجه به پایین بودن میزان تولید نفت در ایران به دلیل اعمال تحریم‌های غرب و در لیبی به موجب ادامه درگیری‌ها در این کشور چنانچه تولید نفت عراق هم کاهش یابد شاهد صعود بیشتر بهای این کالای استراتژیک خواهیم بود که نهایتاً تاثیری منفی بر رشد اقتصادی جهان خواهد گذاشت.

جمعه:   پس از افزایش قیمت نفت خام برای چند روز متوالی، بهای این کالا متاثر از کاهش نگرانی‌ها در عراق تنزل یافت. در روزهایی که گذشت دیدیم بااینکه هنوز جنگ داخلی در عراق صادرات نفت آن را کاهش نداده اما آثار روانی این مسئله بر بازارها بسیار مشهود بوده است و به همین دلیل نمی‌توان متصور شد گسترش دامنه تنش‌ها در جنوب عراق به عنوان مرکز تاسیسات نفتی این کشور و درنتیجه تعطیلی پالایشگاه‌ها تا چه حد بهای نفت را فزونی خواهد بخشید.

17-7




دانلود نسخۀ PDF